21 Şubat 2009 Cumartesi

köyümüzün yaşlı insanları !!!





Arıların dışarı atılması ve bakımı

İLKBAHAR KONTROLLERİ
1-İLK KONTROL(KOVAN DİP TAHTASI TEMİZLİĞİ)
Arılar, ilk uçuşlarını yapıp dışkılarından kurtularak rahatladıktan sonra, uygun hava koşullarında ilk kontroller yapılmalıdır. Kovan dip tahtası temizliği de delinen bu ilk kontrolde kış ayları boyunca dip tahtası üzerine düşen petek kırıntıları, arı ölüleri ve küfler temizlenmelidir. Temizlik sırasında kovan kapağı ve örtü tahtaları kaldırılmalı, fakat kovan içerisi karıştırılmamalıdır dip tahtası temizliğine sabahın erken saatlerinde başlanmalıdır.
Kontrol için önce kovanın yan tarafına ters çevrilmiş bir kovan kapağı konur.Sonra kovan gövdesi dip tahtasından ayrılarak sarsmadan bu kapak üzerine çapraz bir biçimde yerleştirilir.Daha sonra seri olarak kovan dip tahtası yerinden alınıp,önceden hazırlanmış olanla değiştirilir.Ve kuluçkalık bunun üzerine yerleştirilir.Bu şekilde dip tahtası değiştirilen kovanın uçuş deliği daraltılır.Eğer yedek dip tahtası hazırlanmamış ve kovanın kendi dip tahtası kullanılacaksa bu dip tahtası seri olarak temizlenir.Nemli ise primüzle kurutulur,gerekiyorsa çabucak onarılır ve yerine konularak aynı şekilde işlem tamamlanır.
2-(BÜYÜK) KONTROL
Kovan dip tahtası temizliği izleyen günlerde kolonilerde daha ayrıntılı ikinci bir kontrol yapılır.Bu kontrol için hava sıcaklığının en az 14-15 derece olduğu,rüzgârsız ,güneşli,bulutsuz ve sakin bir gün seçilmelidir.Kontroller sırasında koloniler arı varlığı,kuluçka ve ana arının durumu,gıda ihtiyacının olup olmaması,hastalıklar ve genel temizlik açısından dikkatle incelenir.
Kontrolü yapılacak koloniye uçuş deliğinden körükle 1-2 nefes duman verilir,kovan kapağı kaldırılır.Örtü bezi veya örtü tahtaları da kaldırılarak üsten birkaç defa daha duman verilir.Örtü tahtalarındaki mumlar kazılarak temizlenir.Kovanın bir kenarından başlanarak petekler kontrol edilmek suretiyle arıların saramadığı fazla peteklerle küflenmiş ve gözleri deforme olmuş olanlar çıkarılır.Petekler üzerindeki polen ve stoku incelenerek gıda takviyesiyle gerek olup olmadığı belirlenir.Ve eğer gerekiyorsa ballı petekler verilerek gıda sıkıntısı giderilir.Eğer hava koşulları uygunsa şeker şurubu da verile bilir.Kolonide kuluçka durumu incelenerek ana arının olup olmadığı ve durumu tespit edilir.
Arılı çerçeve sayısı üç veya daha az olan güçsüz koloniler bir başka koloni ile birleştirilmelidir.Arı varlığı4-6 çerçeve olan normal kolonilerle güçlü kolonilerde kuluçkalık bölme tahtasıyla daraltılmalıdır.
Kontroller sırasında elden geldiğince seri fakat gürültüsüz ve sakin çalışılmalı,bir kovan birkaç dakikadan fazla açık tutulmamalıdır.

19 Şubat 2009 Perşembe

köyümüzün kış sobası



Kullanma talimatı(tuğla sobası)
Soba mutlaka üstten yanmalıdır. Altan yakmayınız, zira sobanın çabuk dolması hava kirliliğine sebep olursunuz. Kömürü, torba sistemin 10 cm altına kadar dolu kırılmış odunu, sobaya girebilecek şekilde, aldığı kadar doldurunuz ve üsteki kapağı açmak sureti ile yakınız. Odunlar tutuştuktan sonra gerekirse bir iki tane ilave ediniz ve iki ateş küreyi kömür atınız. Üst kapağı kapattıktan sonra sobaya bırakınız. Sobanın tekrar yanması gerektiğini soba içerisinde ateş dahi olsa sobaya zarar vermeyeceğinden boşaltıp yeniden yakınız.

15 Şubat 2009 Pazar

iriağaç(pernek) köyünden fidan dikme kampanyası



23.000 Kişiye 23.000 fidan kampanyası 2007 yılında orman işletmesi ve köy muhtarlığı tarafından yapılmaktadır.Tekeli köyü sınırının başlangıcından alınarak etrafı orman işletmesi tarafından tel örgü ile çevrildiği 20 hektar alanın 20 hektar olduğu korumacılığı ise İriağaç köyü muhtarlığı tarafından yapılmaktadır.

şubat görüntüleri







köy manzaraları