5 Şubat 2009 Perşembe

Cağ kebabı

İri ağaç köyü cağ kebabı

İri ağaç köyü cağ kebabı yöresel olarak kendini oltuda tanıtmıştır.
Cağ kebabının maharetli ustalar tarafından yapılmasıda büyük önem taşır
Cağ kebabın hazırlanması şu şekilde olur.

1-Kullanılacak etin kuzu veya koyun eti olmalıdır.
2-Eti. Şişe dizilmesi için uygun olan kesimi yapılmalıdır.
3-İsteğe göre baharatların ete ilave edilmesi(tuz, karabiber, soğan)vb.
4-Eti şişe dizdikten sonra tadını alması için bir süre dinlendirilmesi gerekir.
5-Odun ateşi yakılarak cağ kebabı kızartmaya bırakılır.
6-İyice kızardıktan sonra maharetli usta eller tarafından cağa ince dizilir. Dizilen
Cağlar kor ateşinde iyice kızardıktan sonra servis yapılır.

iri ağaç(pernek) köyü cağ kebab

iriağaç(pernek) köyün den cağ kebab

Radyo damar fm




























4 Şubat 2009 Çarşamba

Dut pekmezi

Dut pekmezi(iri ağaç köyü yöresi)

Doğu anadolumuzun çeşitli bölgelerinde geleneksel usullerde çok çeşitli pekmezler üretilmektedir. Bunların bir örneğide Oltu, iri ağaç köyü dut pekmezidir.
DUTPEKMEZİ YAPILIŞI: Dutlar temiz örtülere silkeler enek toplanır.
Preslenerek sıkılır ve cibresinden ayrılır. Dutun şırası çökeltilir, çökeltilen bu şıra geniş ve alçak kazanlarda savrula kaynatılır, kaynamaya başlayınca kazanlardan alınarak sof
Ğumaya bırakılır. Dut pekmezi hazırdır.
Dut pekmezinin faydaları oldukça fazladır. Kan oranı, şeker, damar, kolesterol ve kilo
Problemi olanlar ile sigara tiryakilerine oldukça yararlı olan besin maddesidir.
BEYAZ DUTUN YARARLARI: Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken
Suyu boşaltır. Açkarnına yenen beyaz dut bağırsak solucanları söktürür.
Dut ağız kokusunu önlüyor, dut kansızlık, astım, bronşit, ülser, vb. mide hastalıklarını iyi ediyor. Genellikle bebeklerin gelişiminde de etkili olan dut soğuk havalarda vücut direncini artırıyor. Uzmanlar zekâcıda geliştiren dutun yapraklarının ağız yaraları, salya ve ağız kokuları için başvurulan en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu dile getiriyor.
.

Üniversiade 2011 Oyunları Tanıtım Videosu

Erzurum'da yapılacak olan Üniversiade 2011 oyunları için hazırlanan tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

3 Şubat 2009 Salı

Hoş geldiniz


Ziyaretçi Trafiği

iri ağaç(pernek)köyünde:dut,pestili,yapılışı


DUT PESTİLİNİN YAPILIŞI:
Her sene dut zamanında, dut ağaçlarının altına serilen geniş temiz bezlerin üzerine dutlar silkelenerek toplanır. Bunu Şekernaz Hanım Şöyle anlatıyor :

Beyaz dutlar toplanır. Taneleri çöplerin den ayrılır. Dutlar kazana konularak kaynatılarak şıra elde edilir.
Ve süzülür. Bir bakraç şıra ya yarım kilo gram buğday nişastası katılır, ve yavaş yavaş karıştırarak bulamaç elde edilir. Kepçeyle karıştırılarak kıvamını buluncaya kadar çırpılır.

Sonra masa üstüne serilen kağıt bezlere dökülür. Kevgir ile düzgünce yayılır. Oklava ile bulamacın her yana eşit olarak yayılması sağlanır Üzerine kırılmış kayısı çekirdeği veya ceviz içi katılır.

Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu kağıt bez diğer temiz bir kağıt bezin üzerine ters çevrilir. Su ile ıslatılır, sonrada yumuşayan pestil kâğıt bezden çıkartılır. İp üzerine serilir.
Bir iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir. Üzerine nişasta serpilir ve katlanır.
Daha sonra yapılan pestil saklanmak üzere tenekelere basılır.
Bundan sonrasında yiyenlere Afiyet olsun.

Erzurumdan resimler

Atatürk Üniversitesinin giriş kapısı. Bu kapının eski halidir. Yeni halinde kapının üst tarafına yerleştirilmiş bir büyük televizyon gibi reklam billboardı bulunmaktadır.

Şehrimizin en önemli kültür abidelerinden birisi Çifte Minareli Medresedir. Erzurumda ki yöresel ismi çiftelerdir. Tarihi ve kültürel yönden Erzuruma çok şeyler kazandırmıştır.