28 Şubat 2009 Cumartesi

Kaybettiklerimiz Oltu iri ağaç(pernek) köyü

SEVGİ VE SAYGIYLA ANIYORUZ


Köyümüz insanları, nın geçmişte yaşayan Atalarımıza çok büyük minnet borcu vardır.
Onlardan çok şeyler öğrendik, onlar yeni nesillere kan, kin ve düşmanlık bırakmadıkları
Gibi¨gelenek ve göreneklerimizin, saygı ve sevgiyi, birlikte dayanışmayı hep onlardan öğ
Rendik.
Onlar çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmüş mevcut teknolojinin birçok nimetlerin
Den nasiplerini alamamış çilekeş insanlardı.
Yaşlı çoluk,çocuk,genç aramız dan ayrılan Tüm köylülerimizi her zaman Rahmetle
Anacak, onları hiç unutmayacağız Onlar ebediyen gönlümüzde yaşayacak.

ALLAH RAHMET EYLESİN

CEVİZ AĞACI



CEVİZ AĞACI=(Junglans Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs' ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır. 25–30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.
CEVİZİN FAYDALARI =İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni, yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum, sinirlerin uyarım ve kas dokusunun çalışması için gereklidir. Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcıdır. Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen ‘’demir’’ açısından, oldukça zengin bir besin maddesidir. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi gelir. Damar sertliğini önler. Enerji sağlar. Şeker hastaları için hayati önemi olan inselin artırır. Verem mikrobuna karşı korur. Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizleyerek, yumuşak kalmalarını sağlar. Hazmı zor olduğundan karaciğeri rahatsız olanlar ceviz yememelidir. Mayıs ve haziran ayında çiçek açan ceviz ağacı bünyesinde yağ, tuz, albümin karbonhidratlar, gümüş iyonu, sodyum, potasyum, B1,B2,B3,B6 ve E vitamini barındırır.
Yaklaşık 20 değişik türü olan ceviz ağacının, meyvesi kuruyemiş olarak tüketilen türü ‘’adi ceviz’’olarak bilinir ve Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yetişir. Sert kabuğun içinde yer alan ceviz içi, yüzeyi çok kırışık bir beyin görünüşündedir. Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz içi, kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra, şeker hastalarına besin olarak da verilir. Basur için faydalı olduğu rivayet edilmekte ve bunun için balla karıştırılarak yenilmesi tavsiye edilmektedir. Aromatik kokulu yaprakları kabızlığa, iştahsızlığa, kan temizlenmesine ve hazımsızlığa karşı yararlıdır. Ciğere, mideye ve damağa kuvvet verip ağız kokusunu da giderir.

26 Şubat 2009 Perşembe

Doğal yoğurt ve peynir yapımı


YOĞURT YAPIMI:
Malzeme Listesi:
• 3 kilo süt
• 6 yemek kaşığı yoğurt
Tarif:
Sütü kaynatalım. Kaynayınca altını kısalım taşmasın. Suyunu çekmesi için bir iki defa tıkırdatalım. Sütü mayalamadan önce ılımaya bırakalım. Mayalama zamanının geldiğini anlamak için, süte serçe parmağımızı daldırıp kontrol edelim. Serçe parmağımız sütün sıcaklığına dayanabiliyorsa süt mayalanmaya hazır demektir. Yoğurdu katalım, karıştıralım, kabımızın kapağını kapatalım. Üstünü kalın örtüyle saralım, 4 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış olur örtüyü açıp dolaba kaldıralım. Dört, saat arası yeterli olacaktır, daha fazla kalırsa yoğurt ekşi oluyor, çocuklar ekşi tadı sevmiyor. Yoğurdu kendinize yapacaksanız mayalama süresini uzun tutabilirsiniz. İki saat dolapta durursa yenmeye hazır hale geliyor. (İki saatte yoğurt hafif ılık oluyor.) Akşamdan mayalayıp ertesi günü yenirse daha da katı oluyor. Haydi çocuklu hanımlar evde doğal yoğurt yapmaya. Afiyet olsun.
PEYNİR YAPIMI:
Sütü temiz bir tencereye koyarız. Ocakta süt ılıklaşana kadar ısıtırız. Parmağımızı değdirdiğinizde eliniz yanmayacak. Aynen yoğurt yaparken olduğu gibi. Daha sonra sütü ocaktan indiririz. Bir kenarda çay bardağındaki yoğurdu ayran yapar gibi pürüzsüz bir şekilde çırparız. Ayrıca 1 tatlı kaşığı peynir mayasını bir bardağa koyarız. Mayanın içine çaybardağının çeyreğini dolduracak kadar su ekler karıştırırız. Şimdi yapmamız gereken kenara aldığımız sütün içine önce yoğurdu döker daha sonra çay bardağındaki mayayı süte ekleriz. Yalnız bu karışımları süte ekledikten sonra çok fazla karıştırmayın yoksa peynir mayalanmaz. Ve tencerenin kapağını kapatıp bir kenarda 2-3 saat bekleriz. 3 saat sonunda kapağını açıp bakın yoğurt gibi olduysa işlem doğrudur. Bu yoğurt gibi olan karışımı bez bir torbaya dökeriz. Torbanın ağzını sıkıca kapatıp iki taş arasında sıkıştırırız. Bir gün süre ile torbadaki su süzülür. Ve içindeki peyniri alıp afiyetle yersiniz. Yanlız ben size tuzsuz tarif verdim. Eğerki tuzlu isterseniz. Bir kenarda tuzla suyu kaynatır ılıtırsınız. Ve ılık olan tuzlu suyun içine peyniri koyarsınız. Bir gün daha bekledikten sonra afiyetle sofranızda sunabilirsiniz. Ben denedim. Harika oldu. Tavsiye ederim