26 Şubat 2009 Perşembe

Doğal yoğurt ve peynir yapımı


YOĞURT YAPIMI:
Malzeme Listesi:
• 3 kilo süt
• 6 yemek kaşığı yoğurt
Tarif:
Sütü kaynatalım. Kaynayınca altını kısalım taşmasın. Suyunu çekmesi için bir iki defa tıkırdatalım. Sütü mayalamadan önce ılımaya bırakalım. Mayalama zamanının geldiğini anlamak için, süte serçe parmağımızı daldırıp kontrol edelim. Serçe parmağımız sütün sıcaklığına dayanabiliyorsa süt mayalanmaya hazır demektir. Yoğurdu katalım, karıştıralım, kabımızın kapağını kapatalım. Üstünü kalın örtüyle saralım, 4 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış olur örtüyü açıp dolaba kaldıralım. Dört, saat arası yeterli olacaktır, daha fazla kalırsa yoğurt ekşi oluyor, çocuklar ekşi tadı sevmiyor. Yoğurdu kendinize yapacaksanız mayalama süresini uzun tutabilirsiniz. İki saat dolapta durursa yenmeye hazır hale geliyor. (İki saatte yoğurt hafif ılık oluyor.) Akşamdan mayalayıp ertesi günü yenirse daha da katı oluyor. Haydi çocuklu hanımlar evde doğal yoğurt yapmaya. Afiyet olsun.
PEYNİR YAPIMI:
Sütü temiz bir tencereye koyarız. Ocakta süt ılıklaşana kadar ısıtırız. Parmağımızı değdirdiğinizde eliniz yanmayacak. Aynen yoğurt yaparken olduğu gibi. Daha sonra sütü ocaktan indiririz. Bir kenarda çay bardağındaki yoğurdu ayran yapar gibi pürüzsüz bir şekilde çırparız. Ayrıca 1 tatlı kaşığı peynir mayasını bir bardağa koyarız. Mayanın içine çaybardağının çeyreğini dolduracak kadar su ekler karıştırırız. Şimdi yapmamız gereken kenara aldığımız sütün içine önce yoğurdu döker daha sonra çay bardağındaki mayayı süte ekleriz. Yalnız bu karışımları süte ekledikten sonra çok fazla karıştırmayın yoksa peynir mayalanmaz. Ve tencerenin kapağını kapatıp bir kenarda 2-3 saat bekleriz. 3 saat sonunda kapağını açıp bakın yoğurt gibi olduysa işlem doğrudur. Bu yoğurt gibi olan karışımı bez bir torbaya dökeriz. Torbanın ağzını sıkıca kapatıp iki taş arasında sıkıştırırız. Bir gün süre ile torbadaki su süzülür. Ve içindeki peyniri alıp afiyetle yersiniz. Yanlız ben size tuzsuz tarif verdim. Eğerki tuzlu isterseniz. Bir kenarda tuzla suyu kaynatır ılıtırsınız. Ve ılık olan tuzlu suyun içine peyniri koyarsınız. Bir gün daha bekledikten sonra afiyetle sofranızda sunabilirsiniz. Ben denedim. Harika oldu. Tavsiye ederim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder