28 Şubat 2009 Cumartesi

CEVİZ AĞACI



CEVİZ AĞACI=(Junglans Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs' ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır. 25–30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.
CEVİZİN FAYDALARI =İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni, yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum, sinirlerin uyarım ve kas dokusunun çalışması için gereklidir. Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcıdır. Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen ‘’demir’’ açısından, oldukça zengin bir besin maddesidir. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi gelir. Damar sertliğini önler. Enerji sağlar. Şeker hastaları için hayati önemi olan inselin artırır. Verem mikrobuna karşı korur. Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizleyerek, yumuşak kalmalarını sağlar. Hazmı zor olduğundan karaciğeri rahatsız olanlar ceviz yememelidir. Mayıs ve haziran ayında çiçek açan ceviz ağacı bünyesinde yağ, tuz, albümin karbonhidratlar, gümüş iyonu, sodyum, potasyum, B1,B2,B3,B6 ve E vitamini barındırır.
Yaklaşık 20 değişik türü olan ceviz ağacının, meyvesi kuruyemiş olarak tüketilen türü ‘’adi ceviz’’olarak bilinir ve Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yetişir. Sert kabuğun içinde yer alan ceviz içi, yüzeyi çok kırışık bir beyin görünüşündedir. Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz içi, kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra, şeker hastalarına besin olarak da verilir. Basur için faydalı olduğu rivayet edilmekte ve bunun için balla karıştırılarak yenilmesi tavsiye edilmektedir. Aromatik kokulu yaprakları kabızlığa, iştahsızlığa, kan temizlenmesine ve hazımsızlığa karşı yararlıdır. Ciğere, mideye ve damağa kuvvet verip ağız kokusunu da giderir.

1 yorum:

  1. ellerine sağlık dedem benim bak şimdi canım çekti :)

    YanıtlaSil