4 Şubat 2009 Çarşamba

Dut pekmezi

Dut pekmezi(iri ağaç köyü yöresi)

Doğu anadolumuzun çeşitli bölgelerinde geleneksel usullerde çok çeşitli pekmezler üretilmektedir. Bunların bir örneğide Oltu, iri ağaç köyü dut pekmezidir.
DUTPEKMEZİ YAPILIŞI: Dutlar temiz örtülere silkeler enek toplanır.
Preslenerek sıkılır ve cibresinden ayrılır. Dutun şırası çökeltilir, çökeltilen bu şıra geniş ve alçak kazanlarda savrula kaynatılır, kaynamaya başlayınca kazanlardan alınarak sof
Ğumaya bırakılır. Dut pekmezi hazırdır.
Dut pekmezinin faydaları oldukça fazladır. Kan oranı, şeker, damar, kolesterol ve kilo
Problemi olanlar ile sigara tiryakilerine oldukça yararlı olan besin maddesidir.
BEYAZ DUTUN YARARLARI: Beyaz dut yaprakları idrar söktürür, vücutta biriken
Suyu boşaltır. Açkarnına yenen beyaz dut bağırsak solucanları söktürür.
Dut ağız kokusunu önlüyor, dut kansızlık, astım, bronşit, ülser, vb. mide hastalıklarını iyi ediyor. Genellikle bebeklerin gelişiminde de etkili olan dut soğuk havalarda vücut direncini artırıyor. Uzmanlar zekâcıda geliştiren dutun yapraklarının ağız yaraları, salya ve ağız kokuları için başvurulan en etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu dile getiriyor.
.

3 yorum: