3 Şubat 2009 Salı

iri ağaç(pernek)köyünde:dut,pestili,yapılışı


DUT PESTİLİNİN YAPILIŞI:
Her sene dut zamanında, dut ağaçlarının altına serilen geniş temiz bezlerin üzerine dutlar silkelenerek toplanır. Bunu Şekernaz Hanım Şöyle anlatıyor :

Beyaz dutlar toplanır. Taneleri çöplerin den ayrılır. Dutlar kazana konularak kaynatılarak şıra elde edilir.
Ve süzülür. Bir bakraç şıra ya yarım kilo gram buğday nişastası katılır, ve yavaş yavaş karıştırarak bulamaç elde edilir. Kepçeyle karıştırılarak kıvamını buluncaya kadar çırpılır.

Sonra masa üstüne serilen kağıt bezlere dökülür. Kevgir ile düzgünce yayılır. Oklava ile bulamacın her yana eşit olarak yayılması sağlanır Üzerine kırılmış kayısı çekirdeği veya ceviz içi katılır.

Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu kağıt bez diğer temiz bir kağıt bezin üzerine ters çevrilir. Su ile ıslatılır, sonrada yumuşayan pestil kâğıt bezden çıkartılır. İp üzerine serilir.
Bir iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir. Üzerine nişasta serpilir ve katlanır.
Daha sonra yapılan pestil saklanmak üzere tenekelere basılır.
Bundan sonrasında yiyenlere Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Araba orada pestiller yerde serili iya sen nerdesin arıyorum ama göremedim.Yoksa saklambaçmı oynuyoruz

    YanıtlaSil